fbpx

 "Ik voel me enorm onrustig"

Als er veel prikkels binnen komen, komt er teveel beweging in jouw lijf. Je spieren kunnen op een verkeerde manier gaan aanspannen. Simpele dingen lukken vaak niet. Successen blijven uit.

 "Mijn hoofd wil wel, maar mijn lijf wil niet"

Je lijf moet begrijpen wat er in je hoofd omgaat. Er moet sprake zijn van samenwerking van zintuigen. Ook de juiste bewegingen moeten worden uitgevoerd. 

 "Ik reageer en/of schrik door het minste of geringste"

Onveilige prikkels zorgen dat je minder ontspannen en gefocust kunt functioneren.

 "Een goed fundament is de basis"

Een goed netwerk van wortels is de basis voor de ontwikkeling van een boom. Een goed fundament in ons brein zorgt ook voor beter functioneren. 

Gezonde wortels zijn bij een boom hard nodig. Zijn deze niet aanwezig dan krijgt deze boom zijn voedingsstoffen en water niet binnen. Hij komt niet tot bloei en kan niet verder groeien. Zo werkt het bij een mens ook. Ons brein is eigenlijk opgebouwd uit drie lagen. Ze werken van onder naar boven. Als de onderste laag niet doet wat het moet doen, zal het bovenin ook lastiger worden. Fundament, een goed netwerk van wortels is nodig voor ontwikkeling.

Ben ik in veiligheid? Ben ik ontspannen? Deze vraag staat hier centraal. Je brein krijgt informatie vanuit de zintuigen en registreert dit als veilig of onveilig. Eigenlijk is het de laag waar informatie wordt gecontroleerd. Door een filteringsssyteem wordt er bepaald of je heel veel prikkels binnen krijgt, gemiddeld of juist heel weinig. Als ik veilig ben, zorgt dit voor een fijn, ontspannen en gefocust functioneren. Ik kan dan goed nadenken, kan me beter concentreren en val op een fijne manier in slaap.

Bij een registratie die als onveilig wordt gemarkeerd, gaat er ineens een heleboel anders.  Alles in je lijf gaat aan. Je bent niet meer bezig met andere dingen. Je lijf wil snel in actie komen op gevaar (vluchten) of het gevaar te lijf gaan (vechten). Je moet kunnen reageren dus jouw spieren spannen aan en je zintuigen gaan dus nog meer op scherp. Ook kan het gebeuren dat je juist van alles wil doen, maar je volledig dichtslaat. Je komt in de (bevriezing). Alles wat je meemaakt is voor jou te intens dus je brein zegt “shut down”. Ik doe niks! Als je hier continu in verkeerd, kan je vaak moeilijker functioneren.

Hoe moet ik iets gaan doen? Hoe organiseer ik dat? Hoe los ik het op? Hoe voel ik me?

Als er in deze laag blokkades zitten dan kan ik niet goed zeggen wat ik wil, kom ik moeilijk voor mezelf op, ben ik te veel bezig wat anderen van me vinden, en ben ik zelf ook niet altijd de meest vriendelijke persoon. Jouw lijf krijgt te veel reactie, voelt zich onrustig en wil veel bewegingen maken waardoor het gaat wiebelen en onrust laat zien. Je lijf spant verkeerde spieren aan, waardoor vaardigheden als stil zitten, gecontroleerde bewegingen moeilijk lijken te lukken. Je stoot vaak van alles om, want je benen en armen bewegen ongecontroleerd omdat je lijf minder goed voelt wat en hoe het doet. Je hormoonaanmaak verandert want jouw lijf moet alert blijven. Door hormonen aan te maken die daarvoor zorgen kun je ook op momenten dat je minder alert hoeft te zijn, nog steeds heel alert blijven. Het houdt je wakker. Je valt moeilijker in slaap.

Hier wordt de verbinding gemaakt met je lichaam. De informatie die via zintuigen binnenkomt in je brein wordt hier met je lijf verbonden. Het lijf moet begrijpen wat er in je hoofd omgaat, zodat het de juiste bewegingen kan maken om uit te voeren. Ook moet er worden samengewerkt.

Bij veel mensen gaat het hier vaak mis. “Mijn hoofd wil wel, maar mijn lijf wil niet”, hoor ik dan vaak terug. Of “Hij krijgt het maar niet uitgevoerd, maar hij wil wel heel graag.”  Of “We hebben zelf het gevoel dat er veel meer in zit” Samenwerking tussen je linker- en rechterkant is van wezenlijk belang. Stress blokkeert de verbindingen tussen linker- en rechterhersenhelft. Je lijf en het brein begrijpen elkaars seintjes niet. Je spieren raken totaal van slag en soms zelfs uitgeput. Doordat je lijf en brein elkaar niet begrijpen raakt ook jouw gedachtegang door de war. De oogspieren werken minder goed samen waardoor er verstoring ontstaat. Ook je oren krijgen moeite om geluid te filteren of klanken en woorden te onderscheiden en/of te begrijpen.

Je hebt de neiging om omkeringen te blijven maken, vanaf rechts te willen werken of letters en woorden over te slaan bij het analyseren. 

Wil je meer weten over Sabine en haar aanpak vraag een gratis gesprek aan.