Ik merk dat er steeds meer kinderen kampen met “faalangst”.
“Hij is niet zeker.”
“Hij wil geen fouten maken.”
“Hij lijkt op mij.”

En natuurlijk mag dit.
En natuurlijk is hier iets aan te doen.
En natuurlijk is het heel gezond om dit probleem onder de loep te nemen.

Kanttekening

Toch plaats ik een kanttekening bij het woord “faalangst”.
Falen is niet goed.
Falen is niet fout.
Falen is misschien niet altijd handig.
Falen is ook pijnlijk.
Maar het is vanuit mijn zienswijze een onderdeel van een mensenleven.

Mensen die hun problemen zien.
Mensen die die dit ook willen zien.
Mensen die kunnen en durven vertellen over mislukkingen.
Mensen die af durven stappen van schijn op houden.

Die… ja, juist die mensen… zijn mensen die doorgaans veel gelukkiger in het leven staan.

Want iedereen herkent zich in falen en de verhalen die erbij horen.
Dit levert empathie op en empathie gaat uit van connectie.
En connectie is nodig voor stevige relaties.
En relatie is onze key naar geluk.

Hoe is de relatie met je zelf?
Hoe is de relatie met de ander?
Je kind?
Je man of vrouw?
Je vrienden?
Jouw familie?

Terughoudend

En toch he… We zijn allemaal terughoudend in het delen van onze faalervaringen.
Je wordt echter geacht om te slagen in alles wat je doet en ook liefst in the spotlights. Maar je kunt gewoon niet alle ballen hoog houden. En dus vind ik dat falen er gewoon bij hoort en we er eens met zijn allen minder krampachtig over moeten doen en gewoon lekker toe mogen laten.
Bij ieder proces gaan dingen goed en fout.
Bij een succes bereiken hoort  altijd het stukje falen.
Kijk maar eens naar Steve Jobs. Apple ging eerst over de kop, hij kwam iedere keer weer sterker terug en nu is hij one of the guys.

Ik ook

En ik ben zelf ook het levende voorbeeld van een vrouw die valt en opstaat.
Privé en zakelijk.
Falen is niet alleen iets waarvan je mag leren. Je kunt ook het slechte ervan benutten. Proberen om het gewoon ook vooraf toe te staan dat het mag mislukken… Niks mis mee toch? Stel dat we dat onze kinderen eens leren en meegeven i.p.v. dat alles perfect moet zijn. "Ik mag dingen leren, maar hoef niet alles in een keer te kunnen." Het kan je helpen om met een andere mindset in te zoomen op dingen. Zo kijk ik ook naar de nieuwe stappen die ik in mijn bedrijf zet. Als ik wil werken, kan ik overal werken tenslotte. Dus als het mislukt. Wat dan? En dan? Wat is het ergste dat me zou overkomen?

En zo kijk ik er ook naar als ik een keer mijn stem verhef naar mijn kind…
Want we kunnen zeggen dat het niet zo is, maar we doen het allemaal wel eens. Door aan te geven dat ik wellicht een praktische of didactische fout gemaakt heb en mezelf toe te staan dat dit mag gebeuren en er de volgende dag een nieuwe ronde is, heb ik het daarna wel veel minder vaak.
Als je zo kunt kijken naar nieuwe dingen, gaat de nieuwsgierigheid het volgens mij wel winnen. Het mag gewoon mislukken, dus why not? En dan proberen we het dus gewoon massaal. En dan worden we faalbaar.

We hoeven toch niet zo geheimzinnig te doen over fouten die we maken! (als het al fouten zijn te noemen overigens)
Sommige fouten zullen gezond zijn.
Andere zijn wellicht te transformeren.
En hoe hard het soms is, soms is het niet meer te herstellen.

Lopen, vallen en weer opstaan… Dat is volgens mij het leven.

Word je eigen heldin

En dat moet jij doen. Dus wordt de heldin van je eigen levensverhaal i.p.v. het slachtoffer is mijn boodschap.
Want hoe jij kijkt naar nieuwe dingen, hoe jij de dingen voelt. Zo kijkt en voelt jouw kind dit ook. Wat wil je dat kinderen van jou leren? Altijd maar doorgaan, perfect moeten zijn, jezelf wegcijferen, geen keuzes durven maken en geen grenzen aangeven? Dit? Daarom wil ik de focus in trajecten niet alleen meer volledig bij de kinderen leggen, maar ook bij de ouder. Want we hebben allemaal onze aandelen in processen.

Ben jij al de stagiair van je leven? En leer jij je kind stagiair te zijn door je eigen perfectie opzij te schuiven?

Hoppa… Doen zeg ik!

En doe je dit liever niet alleen? Denk dan eens aan een VIP-dag met mij, waarin we hier samen naar kijken en ontdekken welke stappen jij kunt zetten om de heldin in jezelf te vinden.